UČITAVANJE

Type to search

Kultura Kulturno i umetničko Užice

„Generacija 67“ dokumentuje život i suživot građana iz tadašnjeg Titovog Užica

12.07.2022.
Deli

Generacija 1966/1967. Tehničke škole u tadašnjem Titovom Užicu, zaslužno se našla u monografiji „Generacija 67“, autora Milutina Đuričića i Vladana Nikolića. Njihovoj generaciji zvezde su bile naklonjene, tako da je ona izrodila veliki broj ljudi koji su ostavili velikog traga na Užički okrug i šire.

-To je jedna generacija koja je dosta uspešna, i ponosno kažem da je iz nje izašlo 5 univerzitetskih profesora, od kojih su dva akademici strukovnih studija. Imamo dva magistra nauka, jednog generala, dvojicu pukovnika, imamo Radomira Antića, legendu Jugoslovenskog fudbala. Preko 70% nas iz generacije su uspešni privrednici, naučni radnici, razni menadžeri i objektivno smo dali veliki doprinos razvoju grada na Đetinji, ističe prof. dr Milutin Đuričić, jedan od autora knjige.

Iako korice monografije „Generacija 67“ veličaju samo dva autora, Đuričić ističe da ih je bilo mnogo više. U prikupljanju dokumenata i priča iz doba kada su oni bili maturanti, učestvovali su skoro svi ti maturanti, profesori kao i njihove porodice.

Ova knjiga oslikava Užice u tom periodu, njegov razvoj, suživot Užičana, ali ima i veliku poruku za učenike koji uče ili planiraju da upišu Tehničku školu u Užicu.
Generacija 1966/1967. brojala je 121 maturanta, a sada je živo njih 88.

Projekat “KULTURNO I UMETNIČKO, A UŽIČKO” sufinansiran je od strane Grada Užica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *