UČITAVANJE

Type to search

Nova Varoš

Pozorišna scena Doma kulture u Novoj Varoši dobija novo ruho

30.08.2024.
Deli

Pozorišna scena Doma kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši dobiće novo ruho. Ministarstvo kulture, u okviru programa „Gradovi u fokusu“ finansiraće sa 5,5 miliona dinara zamenu brodskog poda i zavesa na sceni, a biće postavljena nova rasveta i audio oprema. Ugovor za ovaj vredan projekat je u Beogradu potpisao zamenik predsednika opštine Nova Varoš  Ljubomir Pejović sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem.

Ističući da je program „Gradovi u fokusu“ započet na inicijativu tadašnjeg premijera a današnjeg predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića 2016. godine kada je Srbija počela da pokazuje znakove ekonomskog oporavka, ministar Nikola Selaković je pojasnio da je cilj ovog programa podrška države jedinicama lokalne samouprave u obnovi i renoviranju objekata namenjenih kulturi i precizirao da je ove godine za 47 odobrenih projekata izdvojeno 350 miliona dinara.

 „Za razliku od  prvog puta prošlog meseca kada smo potpisali prvih 14 ugovora u vrednosti od 86.550.000 dinara, danas smo potpisali ugovore sa drugih 14 gradova i opština u vrednosti od 125.000.000 dinara. Među današnjim potpisnicima nalazi se i opština  Paraćin u kojoj se gradi potpuno novi Muzej staklarstva, nešto što će biti na ponos čitavoj Srbiji i što će pokazati ono najbolje iz ovog našeg divnog pomoravskog mesta što su generacije i generacije naših predaka stvarale u okviru prve srpske fabrike stakla“, rekao je Selaković i dodao da će ugovori biti potpisani sa još 18 jedinica lokalne samouprave jer su dve odustale.

Ministar kulture je istakao da su u mnogim opštinama i gradovima širom Srbije zahvaljujući ulaganju od 1.657.000.000 dinara, koliko je kroz program „Gradovi u fokusu“  od 2016. do danas investirano,  revitalizovani, opremljeni i obnovljeni centri za kulturu, narodne biblioteke, bioskopi, muzeji, spomenički kompleksi ali su nastale i potpuno nove ustanove kulture koje premašuju lokalni nivo poput Kuće Kolubarske bitke u Mionici ili Muzeja ćirilice u opštini Bajina Bašta.

Ugovori su danas potpisani za grad Leskovac i za opštine Arilje, Bajina Bašta, Vrnjačka Banja, Despotovac, Kosjerić, Mionica, Nova Varoš, Osečina, Paraćin, Ruma, Svrljig, Tutin i Ćićevac.

 

izvor: ppmedia i ministarstvo kulture

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *