UČITAVANJE

Type to search

Užice

Delegacija zamenika ambasadora 13 zemalja Evropske unije u poseti Užicu

11.09.2024.
Deli

Delegacija u kojoj je 13 zamenika ambasadora evropskih država predvođena zamenicom Šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamenom Halačevom, boravila je u Užicu, povodom projekata koji se uz podršku EU realizuju u gradu. Oni su u pratnji gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i njenih saradnika obišli radove koji se trenutno izvode na rekonstrukciji vodotornja na Starom gradu i posetili hidrocentralu “Pod gradom”.

Kako je istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, saradnja sa zemljama EU, njihovim programima i fondovima rezultirala je mnogobrojim zajednički realizovanim projektima, a na dobrobit svih građana. Ta saradnja, prema njenim rečima, naročito je intezivirana u godini nacionalne prestonice kulture organizacijom velikog broja događaja u kojima su učešće uzele ambasade i predstavništva brojnih evropskih zemalja.

“I na taj način proširili smo i unapredili našu saradnju u oblasti kulture i uspostavili nove oblike saradnje u drugim oblastima. Sigurna sam da će upravo ta nova poznanstva i razgovori koje smo vodili, doprineti realizaciji novih projekata, pored onih koje smo na obostranu radost već završili i onih koje trenutno realizujemo”, naglasila je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je uz podršku Evropske unije samo u prošloj godini otvoren prvi seoski vrtić i u potpunosti rekonstruisan ATD, i da su u proteklih nekoliko godina realizovani projekti izgradnje kišne kanalizacije u poslovnoj zoni Krčagovo, Plana detaljne regulacije „Stari grad“, rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta, Neolitskog naselja.

“Pred nama još dva veoma značajna projekta. Prvi se odnosi rekonstrukciju vodotornja na tvrđavi Stari grad gde ulažemo više od 900 hiljada dolara, čime ćemo dodatno unaprediti turističku ponudu. Drugi projekat, koji realizujemo u saradnji sa partnerima iz Evropske unije je projekat rekonstrukcije krova Narodnog pozorišta i izgradnje letnje scene uz izgradnju panoramskog lifta, solarnih panela i postavljanje takozvanih zelenih zidova. iskoristiću i ovu priliku da se u ime svih građana Užica zahvalim delegaciji zamenika ambasadora i gospođi Halačevoj na ovoj poseti i sveukupno podršci koju imamo i na koju možemo da računamo i u narednom periodu”.

Izrazivši zadovoljstvo što je ponovo u Užicu i zahvalnost na toploj dobrodošlici, zamenica Šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, istakla je da je Užice mesto u kom je podrška Evropske unije vidljiva u svim sferama života.

“Mi smo do sada podržali najrazličitije projekte i očekujemo da će podrška EU pospešiti privredni razvoj Užica i obogatiti turističku ponudu, naročito sa ovim novim projektom koji se odnosi na rekonstrukciju vodotornja na Starom gradu. Ja sam u Užicu često i iz privatnih razloga, pa se nadam da ću uspeti da pogledam i neku predstavu u Narodnom pozorištu, gde se takođe uz podršku EU radi rekonstrukcija krova i izgradnja letnje scene”, naglasila je Halačeva.

Pored obilaska hidrocentrale “Pod gradom” delegacija EU posetila je i Potpećku pećinu.

 

izvor: uzice.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *