UČITAVANJE

Type to search

Čajetina

Na Zlatiboru otvoren prvi kamp za decu iz dijaspore

23.09.2024.
Deli

U okviru programa podrške kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom programu upoznavanja dece iz srpske dijaspore sa našom tradicijom, kulturom i sveopštim identitetom i Opština Čajetina je na svojoj teritoriji organizovala prvi kamp za decu iz dijaspore tokom koga će mladi iz srpskog rasejanja učestvovati u većem broju radionica na temu tradicionalne igre, pesme i narodnih kostima zlatiborskog kraja, kao i na temu srpskog jezika i književnosti i srpske srednjevekovne umetnosti.

Zahvaljujući se Opštini Čajetina koja je preuzela domaćinstvo jednog ovakvog kampa, a upućujući poruku jedinstva srpskoj deci iz dijaspore koja boravi na Zlatiboru i razmenjuje iskustva sa svojim vršnjacima na toj trenutno najposećenijoj turističkoj destinaciji u Srbiji, ministar Đorđe Milićević je rekao da su prošle godine iz njegovog kabineta prvo pitali decu iz srpskog rasejanja da li bi učestvovali u ovakvim kampovima u Srbiji i da li bi želeli da oni prerastu u tradicionalna druženja i okupljanja. „U gradovima i opštinama Srbije će od ove godine biti organizovani kampovi za naše mlade sunarodnike iz celog rasejanja u okviru sportskih kampova, kampova kulturno-umetničkih društava i naučno-obrazovnih kampova. Kroz ovaj projekat želimo da podstaknemo decu u dijaspori da stalno razmišljaju o Srbiji i da kada tamo negde daleko završe svoje srednje škole i fakultete razmišljaju o tome da se vrate u Srbiju i da svoje stečeno znanje i iskustvo iskoriste zajedno sa nama u otadžbini. Kada dođete u Srbiji, Čajetinu, Kranjevo, Kragujevac, Kruševac ili bilo koji drugi grad ili opštinu u Srbiji, vi ste svoji na svome. Nikada nemojte da zaboravite to“ naglasio je ministar Milićević.

Kamp na Zlatiboru je dvadesetprvi u ovoj godini na kojima je učestvovalo pet hiljada dece iz više od dvadeset država u kojima živi srpski narod. „Želimo da osim glavnog grada Beograda i mesta iz kojih su vaše bake i deke, upoznate i unutrašnjost Srbije, i da ako upoznate šta to, na primer, Čajetina ima, kakvu istoriju, kakvu tradiciju, prirodna bogatstva – još viđe ćete zavoleti Srbiju. Čuvajte naš jezik, našu ćirilicu i učite o našoj kulturi, istoriji, identitetu i tradiciji. Na taj način ćete biti najbolji ambasadori Srbije i srpskog naroda bilo gde na svetu“ rekao je ministar Milićević u obraćanju deci iz srpske dijaspore.

Predsednik Opština Čajetina Milan Stamatović je pozdravio decu, učesnike kampa na Zlatiboru, i izrazio želju da će nekom prvom prilikom kabinet ministra Milićevića, kao pokretača ovogodišnjih kampova za decu iz srpskog rasejanja i mnogih drugih aktivnosti povezivanja matice i dijaspore, prerasti u ministarstvo. „Svaka država počiva na četiri stuba – veri, naciji, kulturi i tradiciji, i nema jake države bez ova četiri elementa. Ovih dana ćete imati priliku da se upoznate sa kulturom i tradicijom zlatiborskog kraja i da pritom utvrdite znanja o srpskom jeziku, našoj ćirilici, sa čime je i osnivač moderne Srbije Stefan Nemanja zavetovao svog naslednika Rastka Nemanjića, svetog Savu“ istakao je predsednik Stamatović. Dodao je da i u Srbiji i širom srpskog rasejanja moramo da sarađujemo, da se pomažemo i da se sabiramo.

 

izvor: cajetina.org.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *